vineri, 13 noiembrie 2015

Quick GSM Service



Ce este USB TYPE C?



USB, adică Universal Serial Bus, sau Magistrală Serială Universală, este un fel de numitor comun la care au ajuns producătorii de cabluri de transfer de date și energie cu scopul de a face dispozitivele compatibile unele cu altele.
Forumul de implementare a standardului numără peste 800 membri și, în schimbul sumei de 4000 de dolari pe an, puteţi folosi logo-ul USB pe orice cablu pe care îl fabricați – desigur, respectând specificațiile impuse. Asta explică și succesul imens al acestui tip de periferic, nu mai puțin de 3 miliarde de cabluri USB fiind lansate anual pe piață.

Zilele acestea, lumea tehnologiei freamătă în jurul noului standard de conectivitate USB-C, care urmează să înlocuiască, în timp, USB-urile de tip-B. Pe scurt, asta înseamnă că multitudinea de cabluri USB-B pe care o aveți acasă, va fi treptat înlocuită de una cu cabluri tip-C. Între timp, vă veți enerva căutând cablul potrivit pentru telefonul, tableta sau accesoriile pe care le-ați achiziționat în decursul anilor. Speram ca, în 2015, producătorii să fie axați mult mai mult pe tehnologiile fără fir, așa cum promiteau transferul de date prin Wi-Fi și încărcarea prin inducție electromagnetică. Dar, cum tehnologia pare să atârne în continuare de un fir de… cablu, se pare că vom continua să agățăm de ea toate dispozitivele mobile încă multă vreme.
USB-ul de tip-C este varianta îmbunătățită a USB-A – capătul de la sursă, în diferitele sale variante USB 1.1, USB 2.0, USB 3.0 – şi USB-ul tip-B, care realizează conexiunea cu perifericele și terminalele. Îmbunătățirile sunt numeroase.
În primul rând, USB-C are dimensiuni mai reduse, permițând micșorarea mărimii și grosimii terminalelor. În plus, are acum o secțiune simetrică adică nu va mai trebui să potrivim cablul în terminal de fiecare dată.  În al doilea rând, USB-C suportă standardul USB 3.1. Acesta permite un transfer de date de până la 10 GB pe secundă și facilitează manipularea de fișiere foarte mari, în mare parte datorate capturii video în 4K (4096×2160 pixeli), folosită în cinematografia și televiziunea digitală. USB-C permite și un transfer de curent electric mai mare, până la 20V(100W) și 5A. Cum majoritatea laptopurilor de dimensiuni medii consumă în jur de 60 W, înseamnă că, în curând, laptopurile vor putea fi alimentate cu același cablu, ca tabletele sau telefoanele mobile. În final, USB-C permite alimentarea bi-direcțională, adică vei putea să alimentezi telefonul de la tabletă sau laptop, sau invers – deși nu vedem de ce am vrea să facem asta. USB-C promite și compatibilitate cu modelele anterioare, în condiţiile în care se foloseşte un adaptor.
USB-ul de tip-C reprezintă un pas important înainte în lumea cablurilor de transfer de date și energie. Este interesant de văzut, însă, cât de mult va întârzia USB-C dezvoltarea și adoptarea masivă a tehnologiilor fără fir, adevăratul mare pas înainte în lumea tehnologiei în general.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu